Soorten virtual reality en de hardware die erbij hoort

Bij VR kopen is een fenomeen ontstaan dat bij soortgelijke hardware zoals spelcomputers behoorlijk afwijkt; er wordt bij virtual reality apparatuur vaak eerst gekeken naar het apparaat, en dan pas naar de mogelijkheden. Hierdoor worden regelmatig onvoordelige keuzes gemaakt, en zijn zowel zakelijke gebruikers als consumenten teleurgesteld met hun aanschaf. Op deze pagina leggen we uit waarom je beter van de software uit kunt gaan, ook bij VR kopen.

De “Killer Application”

Het wordt de “Killer Application” genoemd, de software die de klant tot aankoop van een apparaat aanzet. De reden om een Nintendo spelcomputer aan te schaffen is niet de hoeveelheid polygonen of resolutie, het draait om Mario en Zelda. Die populaire helden zijn niet beschikbaar op hardware van de concurrentie. Ook Apple weet hier met hun gesloten ecosysteem handig op te spelen. Bij VR kopen is er sprake van exclusieve titels per platform, maar omdat met name bedrijven custom apps laten maken is dit van minder belang. Het gaat dus meer om de technische mogelijkheden van de hardware, en die lopen flink uiteen.

Vooral voor video

360 video is een heel interessante toepassing van virtual reality brillen. Je hebt als het ware een IMAX theater in een compact kastje. Hiervoor zijn de 3DoF systemen op basis van het Android besturingssysteem het meest geschikt. Die zijn betaalbaar, draadloos en leveren een hoge beeldkwaliteit. Voor realtime computergraphics en interactie zijn ze minder geschikt. Wanneer het om deze toepassingen gaat kun je het beste de Samsung Gear VR, de Oculus GO of de Pico G2 kopen.

Vooral voor ruimtelijke ervaringen

Wanneer je een interactieve simulatie wilt laten zien waarbij de ruimtelijke indeling van belang is, werkt dit doorgaans minder goed in een 360 video. In dat geval is er behoefte aan 3D graphics die op hoge kwaliteit worden weergegeven. Om deze applicaties te bouwen en te gebruiken zijn Windows systemen meer geschikt. In dat geval kun je beter hardware voor VR kopen die direct te koppelen is met een PC. Dit kan een HTC Vive zijn of de Oculus Rift S. De nieuwkomer Quest is nu overigens ook te koppelen met de PC.

Andere zaken om rekening mee te houden

Hoewel het door de vele opties niet eenvoudiger worden om een keuze te maken, is het voordeel van diversiteit in het aanbod dat er voor iedere toepassing een geschikt apparaat bestaat. Denk aan overwegingen als:

  • Budget
  • Draagbaar
  • Standalone (zonder PC of laptop)
  • Ruimtelijke registratie
  • Snel te installeren en configureren
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Professionele opties en ondersteuning

Informeer bij de experts naar alle mogelijkheden bij VR kopen.